Psikanalitik Duyarlıklı Bakışla ROMANLARI YAŞAMAK
Bu kitap, 2018 yılında Notabene Y. tarafından yayımlanmıştır.
ÖNSÖZ
Kitabın adı ile başlayalım. Neden ‘psikanalitik’ değil de, ‘psikanalitik duyarlıklı bakış’; niçin ‘romanlarla, romanlarda’ değil de, ‘romanları’; ve nasıl oluyor da, ‘yaşamak’?
‘Psikanalitik duyarlık’, esinini -hassasiyetini- psikanalizden alan bir hal ise de, vurgu, psikanalizde değil, ondan edinilmiş duyarlıktadır. Ve, bir ‘bakış’ ise o; ayırt ettirici niteliği, kuramsal kimliği ile psikanalizin -bir bilgi olarak- sunduklarını bulmak üzere değil; psikanaliz süreçlerinden edinilmiş duyarlıkla metne bakıyor oluşundadır.
Psikanalize ‘yaratıcı’ bir edim olarak yol aldıran da, yaşamdan edindiği bilgi ya da yaşama ilişkin çıkarsamaları değil; doğrudan, yol alışın kendisidir. Verili varoluşsal gerçekliği ile başı hoş olmayanın, kendi ve hikâyesi ile başbaşalığının başlattığı bir yolculuktur psikanaliz. Sözün ve çağrışımların koşulsuz özgürlüğüyle kendinden, kendindeki ötekiden yola çıkanın; kendi ve kendindeki öteki ile ilişkisi içinde(n) yol alanın yolculuğu. Ketlenme ve çatışmaları ile yüzleşmek suretiyle kendini arayışa çıkanın; özgürlüğü, arayışının nihayetsizliğinde bulanın yolculuğu. Bakışımızın duyarlılığı o yolculuktan edinilmiştir.
Psikanalizde, analist, analizanın dinleyeni, yol hikâyesinin tanığıdır. Bir vakit kendi benzer yolculuğundan edindiği duyarlıkla/ halden anlayıcılıkla (‘empatik’ bir yaşayışla) kulak veren hakikatli bir muhataptır analist. Kendisine anlatılanla ya da kendisine anlatılanda kalarak değil; anlatıcının anlatısı, kendisinin dinledikleriyle mesafesini gözeterek; bilmişlikle ve kös değil, yaşayarak ama bilgelikle dinleyendir.
Evet; öyle bir duyarlıkla; romanlarda kalarak ya da romanlarla yaşamak değil; uygun bir mesafeden romanlara bakmak: Romanları yaşamak.
(Kitap, Notabene Y. tarafından 2018’de yayımlanmıştır.)
Filed under: Kitaplarım | Leave a Comment
No Responses Yet to “Psikanalitik Duyarlıklı Bakışla ROMANLARI YAŞAMAK”